Felújítás? Jó, ha TUDOD 12 - Stresszmentes felújítás? Hogyan?

Csalódást kell okoznom, ha eddig úgy gondoltad, hogy van ilyen. Sajnos a felújítással járó stresszt nem lehet teljes egészében megszüntetni, de a jó hír az, hogy csökkenteni tudjuk.

Ahogy azt a rutinos "felújítók" már tapasztalatból tudhatják, egy építkezés vagy átalakítás általában stresszel jár. Ezekre a helyzetekre mindig úgy tekintünk, hogy ezek oka minden esetben valami rajtunk kívül álló körülmény. A valóságban, viszont ez nem feltétlenül van így. Van, hogy igen nagy százalékban mi magunk vagyunk az okozói a kialakult stresszhelyzetnek. Aminek viszont mi vagyunk az előidézői, azon változtathatunk.

Ahogy azt már pár cikkemben megemlítettem, a szakember vs. megrendelő kommunikációjának fejlesztése a missziómmá vált, melynek célja a stresszmentesítés a felújítás alatt.(Figyelem! Ha máshol is alkalmazod, ezt a rettentő egyszerű technikát, akkor annak hosszú távú következményeivel kell számolnod. Csökkenhet ugyanis a stressz szinted az élet minden területén, de ez egy másik story. )

Hogy válik a megfelelő kommunikáció a legnagyobb segítségünkre a felújítás alatt is? Itt, egy szemléltető példa, hogy miért FONTOS a MEGFELELŐ kommunikáció:

Általánosságban egy szakember felkérésének folyamata a következő módon zajlik napjainkban:

Megrendelő telefonon felhívja a már ismerős vagy ismeretlen szakembert, és a következő kérdést teszi fel neki:

- "Üdvözlöm, XY vagyok, tudja dolgozott már nálunk 3 éve és látta is már a fürdőt, amiről szó lenne, tudja olyan hullámos kék csempés. A lényeg, hogy szeretnénk újra burkoltatni. Mikor és mennyiért vállalja, de jó lenne, ha a jövő hét végére meglenne, mert tudja arra jönnek vendégek is."

A megrendelő fenti kérdés feltevésének pszichológiája:" Hisz volt már itt a Jani burkolni, tudja milyen a fürdő, ezért tudja mit vállal, és egy szakembernek ez nem nagy meló. Majd megmondom ÉN, hogy ez max. 1-2 napos meló neki, és ezt akármikor meg tudja csinálni nekem, hogy meglegyen a jövő hét végére. Különben is, mivel dolgozott már itt, így szinte elkötelezettem, hisz akkor az egész szintet járólapoztattam vele és a megélhetéséhez járultam hozzá, akkor nem is kevéssel. Nehogy már most ezt a kis piti dolgot nekem ne csinálja meg?!

Szakember pszichológiája:Felveszi és hallgatja a kérést, majd az alábbi fut át az agyán: "Na, már megint egy dilettáns. Mit gondol?! Itthon ülök és várom, hogy 3 évente felhívjon és az elmúlt 3 év kb 300 lakása közül tudjam, hogy milyen és mekkora a fürdője, és különben is hadd én döntsem el azt, hogy mekkora munka, pláne azt, hogy mikor tudok nekiállni."

... és a megrendelőnek adott válasza:

-"Igen persze emlékszem, de azért megnézném, hogy pontosítsuk, mert tudja annyi helyen voltam azóta, viszont 3-4 hét múlva tudnék kezdeni, addig be vagyok táblázva. Ha az megfelel Önnek is, egyeztessünk egy időpontot aztán a többit átbeszéljük a helyszínen."

A megrendelő persze meg se hallja a 3-4 hetet, gondolja, hogy majd ha ideér, akkor valahogy rászedi személyesen, amikor nem tudja rátenni a telefont. Ekkor a helyszínen folytatódhat a további ki-kit nyom le verseny, kezdődik az alkudozás az idővel és elindulhat egy lélektani hadviselés, miszerint megrendelő: - "Tudja maga csinálta az egész ház járólapozását és más szakembert nem szívesen hívnék erre a "kis" munkára, mert azt mondják, hogy csinálja meg az akinek a nagy munkát is odaadtam. stb-stb" Ha a szakember ebbe belemegy, akkor boríthatja az ütemtervét, ha nem megy bele, akkor sok esetben számíthat arra, hogy hitelrontás áldozata lesz.

A fenti párbeszéd nagyon általános és a felek gondolkodásmódja is. Azonban mindenki érzi, hogy ez nem igazán jó kezdet egyik oldalról sem.

Nem egyszerű dolgok ezek, de a hasonló szituációk elkerülhetőek megfelelő felkészüléssel, és jó előre tervezéssel. Megrendelőként tényleg ne gondoljuk azt, hogy a szakemberek otthon csak a mi telefonunkra várnak, hogy holnap reggel 8:00- kor nálunk kopogtassanak munkára készen. Ne akasszuk a mi késlekedésünk felelősségét a szakember nyakába.  Szóljunk min 1-2 hónappal a tervezett munkálatok előtt a szakembereknek.

A szakembereknek pedig azt javasolnám, hogy tanuljanak meg nemet mondani. Ami a megrendelőnek FONTOS és SÜRGŐS a munkálatok előtt, az nekünk szakembereknek maximum FONTOS lehet, de semmiképp nem SÜRGŐS.

Ami egy szakember számára FONTOS és SÜRGŐS is, az a jelenleg már elvállalt feladata.

Ha ezeket észben tartjuk és alkalmazzuk, akkor már sokat tettünk a nyugalmunk érdekében.

Mindezek után következik egy mindkét fél számára elfogadható, megfelelő kommunikációs példa:

Megrendelő:

"Üdvözlöm János, XY vagyok és valaki ajánlotta/ vagy burkolt már nálunk, és NAGYON ELÉGEDETT voltam, ezért hívnám most egy újabb munkára. Meg tudná adni, hogy mikor tudna vállalni legkorábban egy kb 8m2 alapterületű fürdő teljes burkolását?"

Amennyiben  megfelel az időpont, akkor egyeztessünk egy találkozót a helyszínen, hogy meg tudjuk beszélni a részleteket, ha pedig nem tudja vállalni, vagy nem megfelelő az időpont, akkor:

" Tudna javasolni a környéken hasonló minőségben dolgozó szakembert akit megkereshetnék?"

Szakember: "Köszönöm, hogy ismét felkeresett és lehetséges, hogy lesz 1-2 napom a jövő héten, amikor épp be tudnám vállalni, ha tényleg akkora a feladat, hogy belefér ebbe az időbe. Egyébként 6 hét múlva tudom csak vállalni, ha valami miatt ebben a 2 napban nem megoldható. Természetesen egyeztetni oda tudok menni 16:00 óra után bármelyik nap."

Felujitas Jo, ha TUDOD 12 - A kommunikacio ereje-1

Ebben az esetben gondolom úgy, hogy nincsen mögöttes pszichológia ha csak az nem, hogy a szakember sokkal szívesebben megy egy ilyen megrendelőhöz aki ELÉGEDETT a munkájával. Sokkal nyitottabban áll hozzánk mint régi megrendelőhöz. Talán még az is előfordulhat, hogy a nekünk megfelelő megoldásokon töri a fejét ahelyett, hogy a felmerülő problémákat sorolná és rakná a terhet a vállunkra, hogy mi találjunk rá megoldást. Egy ilyen kommunikációban nincsenek fölösleges agyi körök, mert mindenki úgy kommunikál, ahogy az a leghatékonyabb. A feladat világos és az egymás idejének és szándékának kölcsönös tiszteletben tartása biztos, hogy mindenki számára meghozza a várva-várt eredményt. Ilyen módon a szakember társsá válik egy közös probléma megoldásában, egy közös cél érdekében ahelyett, hogy végrehajtója lenne egy hozzá nem értő megrendelő döntéseinek. 

Amennyiben a felújítás mellett döntöttél, és személyre szabott tanácsokat szeretnél kapni, KERESS meg bátran elérhetőségeimen. Egy felújítás alatt számos, egyenként is nagy szakértelmet kívánó feladattal találkozhatsz. Egy sok éves tapasztalattal rendelkező szakember tanácsa segíthet, hogy eligazodj a feladatok között és igény esetén a tervezésben és a megvalósításban is segítségedre lesz.

Szilágyi Krisztina
otthon menedzser
KrisztinaArt | Voice&Home
Otthon neked, Otthon bárkinek!

KrisztinaArt

Szilágyi Krisztina

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 620 6896
9600 Sárvár

Copyright ©
Minden jog fenntartva!

Design & CMS
2021 by PCDJ.hu