Felújítás? Jó, ha TUDOD 9 - Költségvetés, 3 dolog...

Amennyiben tudatában vagy a költségvetés fontosságának és úgy gondolod, hogy te mindenre gondoltál és felkészülten ugrassz bele az átalakításba, itt van 3 fontos dolog, amire feltétlenül figyelj oda költségvetés készítésekor.

Ha valaki készít is egy hozzávetőleges költségvetést, az általában abban merül ki, hogy kérünk árajánlatot az asztalostól, és munkadíjat a burkolótól és a festőtől. Majd megnézzük, hogy mennyi a m2 ára a burkoló anyagoknak és tudva az anyagszükségletet ezeket összeszorozzuk, majd összeadjuk és kész.  Ez persze kiindulási alapnak elegendőnek tűnhet, viszont nem mindig elég. Sőt általában nem elég. Minél nagyobb munkálatba vágjuk a fejszénket, annál inkább nem elég. Kell, hogy tudd, hogy mennyibe fog kerülni a felújítás! Ezt akkor tudod meghatározni a legpontosabban, ha tisztában vagy azzal, hogy milyen munkafázisok szükségesek, és azok milyen  mellék folyamatokat generálnak, amivel sokszor nem számolunk felújításkor.

3 dolog, amivel feltétlenül számolj:

1. Szakemberek munkadíjai

Számíts arra, hogy ha a szakembertől kérsz festésre, burkolásra, gipszkartonozásra árajánlatot, az nem fogja tartalmazni a plusz tapétázási, falbontási igényeidet is. Ezek neki is plusz időbe és felkészültségbe, ezért plusz költségekbe kerülnek.

Ezért is FONTOS a tervezés, hogy már az ajánlat kérési szakaszban legyél tisztában azzal, hogy mit szeretnél, és a pontos terveidre kérd az ajánlatot. Ami még fontos lehet, hogy a kialkudott árajánlatot ÍRJÁTOK le! A szó elszáll!

2. Anyagköltség

Nem elég, ha a burkolat (tapéta, járólap, gipszkarton) m2 árával számolsz, mert ez még közel sem a teljes bekerülési költség. Minden esetben a burkolatokat valamilyen rögzítő anyaggal építik be (rakasztó, sziloplaszt, csavarok, profilok, stb.), festésnél pedig a takaró fóliák, maszkoló szalagok, stb. növelik az anyag költségeket, ugyanis ezeknek is ára van.

3. Járulékos költségek 

Sok esetben lehet olyan nem az építéshez kapcsolódó, de munkálatok közben felmerülő költség, amelyekre nem is gondolunk. Ilyen pl. a Bontásból származó hulladékok, ill. a megmaradt hulladékok elszállításáról, ill. elszállíttatásáról is gondoskodnod kell.

Tégla, csempe, beton, gipszkarton fém és gipsz alapanyagai, maradék zsákos anyagok... stb. Ezek esetenként plusz idő, energia, és anyagi ráfordítást is jelenthetnek. Főleg veszélyes hulladék esetén, mint pl. a maradék oldószeres festékek.

 

Amennyiben a felújítás mellett döntöttél, és személyre szabott tanácsokat szeretnél kapni, KERESS meg bátran elérhetőségeimen. Egy felújítás alatt számos, egyenként is nagy szakértelmet kívánó feladattal találkozhatsz. Egy sok éves tapasztalattal rendelkező szakember tanácsa segíthet, hogy eligazodj a feladatok között és igény esetén a tervezésben és a megvalósításban is segítségedre lesz.

Szilágyi Krisztina
otthon menedzser
KrisztinaArt | Voice&Home
Otthon neked, Otthon bárkinek!

Felújítás? Jó, ha TUDOD – 9
KrisztinaArt

Szilágyi Krisztina

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 620 6896
9600 Sárvár

Copyright ©
Minden jog fenntartva!

Design & CMS
2021 by PCDJ.hu